Basement & Extension, St Johns Hill Grove, London SW11

Basement & Extension, St Johns Hill Grove, London SW11

Basement & Extension, St Johns Hill Grove, London SW11

 

This is a lovely renovation that Croft worked on with Jonathan Douglas Architects comprising basement, a large side and rear extension located in a conservation zone.

Our expertise in designing basements beneath historic properties came to the forefront on this project, producing this new space beneath the existing Victorian property and with minimal space around.

The works included a two-storey terraced Victorian house with external load bearing walls and timber stud walls on first floor level.   The brief included internal alterations to create an open plan feel for the ground and first-floor level, adding a new extension to the rear and side of the property to create a bigger kitchen area and a new small basement to be used as a utility room.

Temporary Works

We worked directly with the client and the Architect providing expert advice on the construction and temporary works to the basement to provide maximum headroom.    The contractor on this project did not seem to be aware of the construction of basements and hence Croft’s contribution to the temporary works during the construction stage was vital.

Architect: Jonathan Douglas Architects