Rear Extension, Sundridge Avenue, Bromley BR1 2PU

Rear Extension, Sundridge Avenue, Bromley BR1 2PU

Rear Extension, Sundridge Avenue, Bromley BR1 2PU

Croft worked with Milk Studio Architects to design a rear extension, including a swimming pool. This large rear addition mixes old with new to create an impressive rear view.

Due to the nature of soil and the presence of trees the foundations were placed on piles. A raft with the pool box was analysed using a finite element software Robot and designed for the forces. The challenge on this project was that the building had previously suffered from subsidence. Croft proposed a scheme to stabilise the building, by extending the edges of the raft under the main walls making the raft a cantilever with huge point loads.

On one side of the building, the flank wall was removed completely to create a wide door opening. Croft also provided the temporary works design for excavation and installation of the pool and installation of the steel beams with a front light well.

Architect:  Milk Studio Architects