Hertfordshire University, Hertfordshire AL10

Hertfordshire University, Hertfordshire AL10

Hertfordshire University, Hertfordshire AL10

Hertfordshire University required a new village consisting of student residence, a refectory, student welfare, swimming pool, sports hall and Gym. The project required the design to be completed by end of summer 2003 to allow for an increased intake of students in the new academic year. The project was tended under the government’s PFI scheme.

During the design stage the contractors (Carillion) noted a potential risk with the availability of bricklayers. To reduce delays on site from labour shortages the design was altered to reduce the amount of masonry.

To meet the program the accommodation was constructed of precast concrete panels instead of load bearing block. These concrete panels formed the room units with an integral toilet pod factory produced in France. To further reduce design site delays the external cavities were replaced in areas with insulated render. The alterations to the project brought the project in on both time and budget.

Contract Value: £15,000,000

Contractor: Carillion

Architect:  Austin Smith Lord