Commercial Renovation & Basement, Abingdon Road, Kensington W8

Commercial Renovation & Basement, Abingdon Road, Kensington W8

Commercial Renovation & Basement, Abingdon Road, Kensington W8

This lovely corner shop in the heart of Kensington was to be given a new lease of life by Daniel Gavin Salons.  The property is a historic Early Victorian building that was originally built as a corner shop with small storage basement and accommodation above.  It was a pleasure for Croft to be involved in giving this historic structure a new lease of life and bringing it into the 21st century.

The Royal Borough of Kensington & Chelsea require a BIA (“Basement Impact Assessment”) at planning.  Croft Structural Engineers has the skills and knowledge to provide these complex reports and were employed during the planning process.

The plans required modest opening up of the ground floor structure to form an open plan commercial space. This was completed by the insertion of steel beams across the building. 

The basement was original but had limited head room.  Croft provided a design that utilised underpinning and concrete retaining walls to the rear, which enabled the floor to be lowered to increase the headroom.

On such a tight, narrow site there was a great deal of involvement with the neighbours.  One of whom employed an engineering firm whose brief could only have been to be obstructive.  Croft dealt with the engineers in a professional manner and succeeded in getting the design and the space required. 

This project was particularly interesting during construction, as numerous unrecorded vaults were found.  These were inspected and our designs were altered to make use of this additional space.

As part of the Planning conditions a Chartered Structural Engineer was required during construction to inspect the works.  Croft provided this service ensuring that the building was adequately constructed and propped.  London Basements were employed as the basement contractor on this project, which simplified the checking role as they are good contractors that do not cut corners with safety or construction.

Client: Barnwood General Works Ltd
Architect: Basement Design Studios